סוגי עלויות
יש שני סוגי עלויות שעליהם גם כתבתי במאמר הקודם: עלות ישירה, ועלות עקיפה.
הרבה יותר פשוט לחשב עלויות ישירות לדוגמא, שכר עבודה של עובד.
ניקח את עלות שכר עבודה (כמה אני בתור מעסיק משלם לעובד שלי). כפול מספר השעות הנדרשות לייצור/סיפוק מוצר אחד. התוצאה תהיה העלות הישירה של שכר עבודה עבור ייצור/סיפוק מוצר אחד. עד פה די פשוט נכון? הבעיה תהיה שנרצה לחשב את העלויות העקיפות פר מוצר כשקיימים מספר מוצרים שונים.
מספר מוצרים שונים
תחשבו על זה. נגיד שיש לי מפעל לייצור שילוט ואני מייצר 2 סוגי שלטים לעסקים.
סוג אחד דורש ממני להקצות לו 70% משטח המפעל וזמן פעילות המכונה גבוה פי 2 יותר מאשר הסוג השני של השילוט.
השאלה במצב הזה היא: איך ניתן לחשב את העלויות העקיפות שלנו בצורה מדויקת יותר. הרי כולנו נסכים שהסוג הראשון והסוג השני של השלטים לא צורכים את אותה כמות של חשמל. הסוג הראשון דורש יותר זמן מכונה וגם הארנונה לא יכולה להיות שווה. מכיוון שהסוג הראשון תופס 70% משטח המפעל והחלק השני תופס רק 30%.
לשם כך נצטרך שני פרמטרים:
1. סך העלות העקיפה השנתית (בש"ח) – מה העלות הכוללת של הגורמים העקיפים כמו: חשמל, מים, ארנונה, שכירות, שכר גלובלי וכו'.
2. כמות גורמי הייצור – מהי תחזית כמות גורמי הייצור שבמידה והיא עולה, יעלו גם העלויות העקיפות. (ככל שזמן עבודת המכונה יהיה גבוה יותר כך גם סביר להניח שהחשמל יהיה גבוה יותר).
החישוב
לצורך החישוב נשתמש בדוגמא הבאה:
בדומה לפסקה הקודמת, עלויות החשמל שלי במפעל הם 200,000 ש"ח בשנה (סך העלויות העקיפות עבור חשמל). גורמי הייצור שלי במקרה הזה הם שעות עבודה.
ככל שהמכונות יעבדו יותר שעות כך גם עלויות החשמל יגדלו, ולכן נדרש למדוד כמה שעות עבודת מכונה נדרשות לי על מנת לייצר שלט מהסוג הראשון ושלט מהסוג השני.
לאחר הבדיקות מצאתי שהזמן שנדרש מהמכונה לעבוד על מנת לייצר שלט מהסוג הראשון היא 2 שעות ושעה אחת לייצור שלט מהסוג השני. לאחר שמצאנו את זמן הייצור של המוצרים, נחזה את כמות השעות השנתית הצפויה מייצור המוצר הראשון והשני.
לצורך הדוגמא מצאנו שבשנה המכונה צפויה לעבוד 2000 שעות עבודה עבור ייצור של השילוט מהסוג הראשון ו1000 שעות עבור ייצור של השילוט מהסוג השני.
לאחר מכן נחלק את סך העלויות העקיפות במספר שעות העבודה הצפוי 200,000/2000=100
נכפיל את התוצאה בכמות השעות הנדרשת לייצור שלט מהסוג הראשון. 100*2=200 ונקבל את עלות חשמל עקיפה פר מוצר.
לסיכום
עבדו לפי השלבים, בשלב הראשון תרשמו את העלויות העקיפות שלכם לפי כל פרמטר, לאחר מכן תזהו את גורמי הייצור, כלומר הגורמים שתלויים באיזשהו אופן בעלויות העקיפות, זה יכול להיות שטח במטרים, זה יכול להיות כמות זמן, משקל חומרי גלם וכדומה.
בשלב האחרון תחלקו את סכום העלויות העקיפות בכמות גורמי הייצור הצפויה בשנה הקרובה על פי תחזיות ודוחות של השנה הקודמת ותוסיפו את התוצאה לעלות פר יחידה שאתם מייצרים/מספקים.
רוצים שנעזור לכם לחשב את העלויות ולתמחר נכון את המוצרים או השירותים בעסק שלכם? השאירו פרטים במחלקת הייעוץ והליווי שלנו. רוצים לקבל מאמר חדש בכל שבוע למייל או לוואטצאפ? השאירו פרטים ותהנו מתוכן חינמי וחיוני לקידום העסק שלכם!