את שנת 2024 התחלנו עם משבר ביטחוני בין הגדולים שחוותה מדינת ישראל, מלחמת חרבות ברזל צצה לנו משום מקום ללא התראה או הכנה מוקדמת, אז איך כל המצב הביטחוני בישראל ישפיע על שוק הדיור הישראלי?
הפתעה מוחלטת שנוספה לשוק מורכב
בואו לא נשכח שטרם תחילת המלחמה, שנת 2023 נפתחה עם עליות של ריבית בנק ישראל מה שגרם גם ככה לשוק להאט את הקצב ולגרום לו להיות מורכב יותר, אנשים קנו פחות דירות וכך מוכרים נתקעו עם דירות וכל זה בגלל החוסר רצון לקחת משכנתאות בריביות גבוהות יחסית ממה שהיו לפני כן, בשביעי לאוקטובר נוספה לכל זה גם המלחמה שמין הסתם לא תרמה לכל העניין הזה.
איך המלחמה תשפיע על שוק הדיור בישראל.
בשביל לענות על השאלה הזאת צריך להסתכל מכמה היבטים:
- מדינת ישראל ברמת המאקרו אל מול העולם.
- מדינת ישראל ברמת המיקרו אל מול האזרחים.
- הקבלנים בישראל ושוק היד ראשונה.
- הביקוש לדיור בישראל.
עכשיו נפרט על כל היבט בנפרד.
מדינת ישראל ברמת המאקרו אל מול העולם
כידוע מדינת ישראל כפופה למהלכים בינלאומיים רבים, כאלה שיכולים להשפיע על האזרח הקטן במדינה. לדוגמא, נחשפנו לעובדה שלאור המלחמה, דירוג האשראי של מדינת ישראל נפגע, המשמעות של נתון זה היא שמעכשיו יותר מסוכן להשקיע במדינת ישראל ולכן שיש סיכון יותר גבוה המשקיע יצפה לקבל ריבית טובה יותר על הסיכון ואם מדינת ישראל תשלם ריבית גבוהה יותר על הכסף שהיא מגייסת זה אומר שבסופו של דבר אנחנו, האזרחים נשלם יותר על הלוואות ומשכנתאות.
זאת יכולה להיות השפעה אחת על פעולה אחת המבוצעת על מדינת ישראל בעקבות המלחמה ע"י העולם.
תחשבו מה היה קורה אם היו נוקטים סנקציות אחרות על מדינת ישראל, כאלו שיכולים להשפיע על האזרח הקטן בקצה שבסוף משלם את המשכנתא וההלוואות.
וזה אומר שאנשים יקחו פחות הלוואות ומשכנתאות.
מדינת ישראל ברמת המיקרו אל מול האזרחים.
אז ברמת המיקרו דיברנו קצת בפסקה הקודמת על ההשפעה ברמה הפרקטית על האזרחים בעקבות מהלך בינלאומי, כמובן שיש עוד המון השפעות על האזרחים בעקבות המלחמה, אחת מהן היא שהבנקים וגופי המימון יהיו שמרניים יותר מכיוון שאי הוודאות גדל וכך גם הסיכון שהלווה לא יחזיר את ההלוואה גדל.
הבנק ירצה למזער את הסיכון ולכן או שהוא יסרב או שהמחיר לכסף יהיה גבוה יותר, וכמובן מי שיספוג ויסבול מזה אלו האזרחים. במקביל להשפעה האזרחים של מהלכים בינלאומיים, יש השפעה פנימית לכל המצב הביטחוני במדינה.
המדינה נמצאת במלחמה, המשמעות הכלכלית של מלחמה היא המון הוצאות, על תחמושת, על חיילים, על פיצויים, על שיקום והרשימה עוד ארוכה. גם פה מי שיצטרך לספוג את זה בטווח הארוך אלו התושבים, אמנם עדיין לא ידוע מה התוכנית הכלכלית של המדינה אבל בשורה התחתונה אפשר להבין שאנחנו נשלם יותר, יכול להיות יותר מיסים, יותר מע"מ, או איזשהו תשלום ממוצא שנצטרך לשלם, זאת אומרת שיהיה לכל משק בית פחות הכנסה פנויה ממה שהיה לפני כל המלחמה וזה אומר שאנשים ימנעו מלקחת עכשיו התחייבויות גבוהות.
הקבלנים בישראל ושוק היד ראשונה.
בעיה נוספת שצצה בעקבות המלחמה היא החוסר בכוח אדם בענף הבניה. כידוע, לא מעט מעובדי הענף הם עובדים פלסטינים ולכן במצב שאנחנו נמצאים בו יש לא מעט קבלנים שתקועים עם פרויקטים ומאחרים או יאחרו במסירה של הדירות החדשות.
מה שיקרה פה זה שהקבלנים יצטרכו להביא כוח עבודה יקר יותר בהכרח וכך הרווחיות מהפרויקטים תקטן ובמקביל לזה יהיה להם מאוד קשה למכור את הדירות גם ככה בגלל הריביות הגבוהות שימשיכו לעלות.
ולא רק זה, גם שוק השיפוצים עצר מכיוון שכוח העבודה נהיה יקר יותר וכך גם העבודות, לכן חלק מהאנשים פרטיים שתכננו לשפץ ימתינו לזמן המתאים.
הביקוש לדיור בישראל.
יחד עם כל הדברים שדיברנו עליהם בפסקאות הקודמות, הביקוש לדיור במדינת ישראל ימשיך להעלות מכמה סיבות:
- קצב הילודה בישראל בין הגבוהים מבין המדינות המערביות ויותר מזה אחרי הטראומה שהמדינה חוותה יתכן והקצב ימשיך לגדול.
- חוסר בקרקעות במדינה.
- הרצון להשתקע במדינת היהודים היחידה בעולם ועלייה בכמות העולים החדשים בעקבות אנטישמיות שתגדל בגלל המלחמה.
שלוש סיבות מרכזיות שיגרמו לביקוש להמשיך להעלות.
אז מה יהיה הלאה שוק הדיור בישראל?
אם בתחילת 2023 הכלכלנים דיברנו על עצירה של שנה וחצי שנתיים בשוק הדיור, ככל הנראה המלחמה תגרור את העצירה בעוד תקופת זמן מסוימת שכרגע לא באמת ידוע וכמו שקראתם היא תלויה בלא מעט פרמטרים.
יחד עם זאת, יהיו אנשים שימשיכו לקנות דירות אלו אותם משקיעים מחפשי ההזדמנויות, אלו אותם משפרי דיור שהתחייבו למכור את הדירה שלהם בטווח של שנה וחצי ואלו אותם זוגות צעירים שאם הם לא יקנו הם ימשיכו לשלם שכירות ובמקום לשלם בריביות ישלמו לבעל הדירה שלהם את המשכנתא.